pátek 31. srpna 2007

Resuscitace jihokorejského horroru?

Poté, co jsem předevčírem zhlédl podprůměrnou jihokorejskou historickou duchařinu Evil Twin (čsfd), zdálo se mi, že jihokorejský horror definitivně zabředl do hnoje. Sterilní, neděsivé, nudné... Těmito slovy by se dala počastovat většina horrorové produkce z Jižní Koreje za poslední rok a půl. Během tohoto časového rozmezí Jihokorejci vyprodukovali jen dva nadprůměrné kousky, což je poměrně bída na zemi, která dala světu klenot A Tale of Two Sisters (čsfd), slušné duchařiny Bunshinsaba (čsfd), Phone (čsfd) či Dead Friend (čsfd), nebo poetické Memento mori (čsfd). I když se většinou nejednalo o top duchařiny, jihokorejští duchové dovedli vystrašit a filmy zaujmout. Mysteriózní záležitosti tvoří většinovou část jihokorejských horrorů. Na poli jiných subžánrů Jihokorejcům příliš pšenka nekvete. Výjimkou budiž povedená a atmosférická obdoba Se7en a Suicide Clubu v jednom, Tell Me Something (čsfd) a multižánrová kreace The Host (čsfd), jež ale mezi českými filmovými fanoušky nezískala moc příznivých ohlasů. To mi nikdy nevadilo, poněvadž duchařiny mohu jako můj nejoblíbenější duchařský subžánr kdykoliv, ale ta snížená kvalita čerstvých počinů už mi začínala lézt krkem. Ale zřejmě se blýská na lepší zítřky...

Když jsem dnes po dlouhé době projížděl profily filmů na hancinemě, nestačil jsem se divit. A várka zajímavých trailerů mě positivně naladila. V blízké době nás totiž čeká vydatná nadílka jihokorejských filmů s horrorovými prvky. Několik z nich vypadá slibně a trailery dávají naději, že Jihokorejci už konečně přitlačí na pilu. Ale nesuď dne před večerem... Každopádně jsem tuze zvědav.

Začněme duchařinami. Máme tu kousek, jenž se dotýká vietnamské legendy: Muoi: The Legend of A Portrait (trailer). Následují ji duchové z prostředí staré nemocnice v Epitaph (trailer), který je okořeněn zajímavým retro zpracováním.













Přímočarým a nekompromisním se zdá být The Cut (trailer), v němž se studenti anatomie pohybují v sálech plných mrtvol. Someone Behind You (trailer) vypadá na krvavou teenagerovskou vyvražďovačku s nádechem mysteriózna.













Black House (trailer) se bude otírat o masové vraždy. Jak jsme se již několikrát přesvědčili, tak ve filmech s touto tématikou umí Korejci chodit a novinka vypadá, že by mohla mezi podobné sugestivní počiny zapadnout. Mysteriózní drama Return (trailer) může taktéž překvapit.













Nevypadá to vůbec zle, že? Ale jihokorejské horrory mají často pěkně stylizované plakáty a působivé upoutávky, takže bych s předčasnými soudy raději počkal. Ale jsem si jist, že minimálně v jednom případě se pěkně zadaří...

A to nejlepší si nechávám na konec. O blockbusteru D-War (demoliční trailer) už jste jistě mnozí slyšeli. Jihokorejská fantasy monster horrorová akce s americkým hereckým obsazením a spoustou mýtických monster v čele s gigantickým hadem, jež srovnávají se zemí Los Angeles. Nemožné? Ale jo, to je realita, která teď s přehledem kraluje jihokorejským kinům. Film měl premiéru 1. srpna a doteď nasbíral cca. 7,5 miliónů diváků (The Host drží rekord s 13,2 milióny) a na tržbách získal cca. 47 miliónů dolarů (nejvýdělečnější King and the Clown nasbíral odhadem 86 miliónů). Trhák jak má být. D-War je přímo cílena na americký trh, takže bude zajímavé sledovat, zda si povede lépe než The Host, jenž tam uloupil jen 2 melouny. Jelikož D-War je nasazena prakticky ve stejný termín jako The Host před rokem, je dost pravděpodobné, že DVD se dočkáme až na vánoce. Osobně se na D-War ohromně těším, i přes tu kritizovanou trikovou nedokonalost. Ke spokojenosti mi bude stačit, když tam budou létat vzduchem tuny betonu, všechno bude bouchat, armádní technika dostane v přímém střetu s monstry pořádně zabrat, potvory sem tam schramstnou nějaké ty lidičky a přiblblost dějové omáčky se bude držet v rozumných mezích.

Žádné komentáře: