pondělí 12. května 2008

Animefest 2008

Anime nesleduji nijak ve velkém, ale sem tam si nějaký kreslený kousek, potažmo seriál, rád dopřeji, takže mi krátká premiérová výprava do Brna na festival anime Animefest 2008 přišla jako dobrý nápad. Nutno říct, že zklamán jsem i přes trochu spartánská prostředí sálů nebyl. V prvé řadě jsem se těšil na setkání s částí anime sekce čsfd. S Mariem jsem se dokonce ubytoval v penzionu Body, kterému kraluje hodně příjemná mladá paní majitelka, jež nás v sobotu ráno 10. 5. před započetím programu pozitivně naladila. Poté jsme se pře sálem Bakaly zaregistrovali, juknuli na jeden díl rozverného seriálu o třech esperkách, Karen Zettai Children, a s posléze dorazivší trojcí Idaho, Subjektiv a yenn se přesunuli do Scaly. Tam se projevil menší nedostatek Animefestu - velký počet zaregistrovaných v kontrastu s menší souhrnnou kapacitou obou sálů, což v praxi znamená, že pokud si před atraktivnější akcí v sále Scaly nezaberete včas sedačku, nemusíte vůbec nic vidět, jelikož se na dohled plátna prostě neprotlačíte. Nejmarkantnější ty bylo při soutěži o nejlepší kostým, Cosplay, na kterou se mačkali lidé jako sardinky i na balkóně. Většinu kostýmů jsem viděl, ale stálo mě to bolavé nohy od neustálého stání na špičkách. Natascha předvedla pěkný úbor bojovnice Sayi z Blood+, ale žel se v konečném zúčtováni mezi nejlépe hodnocenou trojku nevešla. Ani podpora ostravské výpravy v čele s t_gonem nepomohla. Vyhrál sedmičlenný Naruto tým.

Naše pětičlenná sebranka se po divné epizodě s bojovníkem Druagou uchýlila do kavárenského prostoru nad sálem a za vydatného popíjení kafe, piva a čepované kofoly zhlédla na Idahově notebooku jeden neuvěřitelně pitomý film a poutavý cyklistický anime kraťas. Mezitím nás přišel pozdravit čsfd prominent Gemini. Ještě předtím jsme si v nedaleké restauraci nacpali panděra poctivou československou krmí v nejčastějším složení smažák a halušky. Takže jsme si všichni lebedili... Poté jsme už trávili čas výhradně v sálech. Anime kvíz byl zábavný, i když na polovinu otázek jsem se nechytal a kromě Hellsinga z videí neznal nic. AMW klipy byly taktéž povedené. Den nám uzavřela velikášská a plochá vykradačka Matrixu a dalších sci-fi Appleseed Saga: Ex Machina. Vypiplané CGI, ale sterilní a ne s právě dokonalou animací postav. Většinu filmu se stejně jen střílelo či bojovalo, tak to ani moc nevadilo. Trochu nás bolely zadky z nepohodlných dřevěných sedaček, ale s tím se u podobných menších akcí musí počítat. Poněvadž jsem šel záhy na kutě (předešlou noc jsem nespal) a v neděli jel kvůli rodinné oslavě dopoledne domů, zhodnotím Animefest na základě sobotního programu. Pozitivní dojmy převažují. Viděl jsem hodně nadšení, pěkných kostýmů, ve kterých se kluci a holky nestydí producírovat i po ulicích, humorem oplývající moderátory... Filmovou stránku hodnotit nebudu, protože nejsem znalec anime. Ale s čím jsem se setkal na plátně, to mě povětšinou zaujalo. Pro větší spokojenost by to chtělo komfortnější sály s větší kapacitou, lepšími sedačkami a s klimatizací (místy bylo ve Scale téměř nedýchatelno). Ale ne každý v tomto bude souhlasit s polstrovanými křesly pražských multikin rozmazleným autorem článku. :) Abyste si udělali obrázek o akci, podívejte se na McLobovu fotoreportáž.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, sem rad, ze se ti v Brne libilo (sice nejsem z organizacniho tymu, ale povazuji se za clena BO) jen bych mel maly podotek - Scala je nejvetsi brnenske kino, kdyz nebudem pocitat multiplexy, ktere by se asi zatim jeste nezaplatily ;)

Kolosální žrout řekl(a)...

Cau, bodejt by ne, kdyz do Brna jezdim vyhradne na prijemne akce jakou byla kuprikladu tato. :) Se Scalou jsem to tusil, s multiplexovym zazemim by se musel vedle shaneni sponzoru razantne zdvihnout registracni poplatek, coz by asi spouste potencialnich navstevniku nevonelo a Animefest by take prisel o cast silne atmosfery a puncu fanouskovske akce... Tu moji mensi vyhradu radno brat s nadhledem, ponevadz co v Praze zrenovovali Svetozor, drevenym sedackam v kine jsem skoro odvyknul. :)

Anonymní řekl(a)...

Pekne si to sepsal Tome, jen je fakt skoda, ze si prijel opet (jak mame nejakou akci v Brne, tak bych rekl, ze oba dva nezname spanek pred akci ;) ) nevyspany a to ze ti dobre nebylo ti asi taky k zlepseni pocitu nepomohlo. No kazdopadne taky velice chvalim muj prvni AnimeF, hlavne co se organizace a programu tyce. Ty kina byly vskutky ne prilis pohodlne (a pokud si tam byl non stop jako my az do ukonceni, tak teprve potom to byla mnamka na pozadi a zada...), ale myslim ze lepsi nez dratem do oka. Jsem zvedav jak se to zorganizuje na pres rok, kazdopadne ujit si to nenecham...

Anonymní řekl(a)...

proc ne:)