pondělí 5. listopadu 2007

13 Beloved

Konečně jsem se vzpamatoval ze začátků v mé nové práci a můžu po delší pauze napsat nový příspěvek. Po "indických chvilkách" zabrousím do vod mého oblíbeného Thajska a uvedu zde film, jenž stojí za bližší zkoumání. Ne náhodou je thriller 13 Beloved (čsfd, trailer) v thajské sekci rottentomatoes označován jako "must-see". Thajský trhák se s tím nemaže a předkládá nám originální podívanou, z které může být leckomu blivno. Však hrdina snímku hodně zakusí... Ale popořadě. Začíná to velice zvláštně. Mladík stojí u přechodu, telefonuje a dlouze pozoruje bezmocnou stařenku, která přejít přes silnici na zelenou evidentně nestihne. Nakonec se ji rozhodne pomoci, přičemž mu vypadne mobil na vozovku. Stařenku převede, zoufale sleduje ležící mobil a nakonec se pro něho vrací. Jenže auta už vyjela... O vyznění úvodu jsem se bavil s odborníkem na asijský film Adrianem a vám také garantuji, že nad jeho návazností na následující děj budete též dumat.

Prodejce hudebních nástrojů Chit má finanční problémy. Když mu zazvoní mobil a ženský hlas mu nabídne účast ve hře o třinácti dějstvích (jak známo, třináctka je pro Thajce nešťastné číslo a třeba třinácté patro v thajském věžáku těžko najdete), na jejimž konci se válí 100 miliónů bahtů, nelení a slupnutím mouchy začne jeho one man show. Nebo spíše reality show. Chit plní víceméně předpřipravené úkoly a pokaždé ho při tom zabírají pro diváka neviditelné kamery. Nejdříve jsou to úkoly "laškovného" charakteru, sestávající kupříkladu z rozplakávání dětí a rvaček. Jenže talíř s lejnem a nafouklá mrtvola ve studně dají hrdinovi pěkně pocítit, že tahle hra nebude žádná selanka. 13 Beloved je thriller asijsky nekorektní, což příkladně ilustruje etuda s dlouhým ocelovým drátem. Příjemný pohled na to věru není.

Děj podmalovává vážná hudba, která dodává thajskému snímku až oldboyovský nádech. Při sledování 13 Beloved se vám však vybaví především The Game od Davida Finchera, Schumacherův Falling Down či popřípadě nechutná hororrová série Saw. Kam až hra zajde a co všechno je schopen Chit obětovat při průchodu morbidní hrou? Sledovat hrdinovo počínání je po většinu filmu víceméně fascinující a zábavné (někdy až zvráceným způsobem), jenže tvůrci to museli pokazit závěrečným rozuzlením, které dosavadní úspěšnou snahu o originalitu a spád krapet devalvuje. Dá se to celkem v klidu přežít, ale v určitém okamžiku bych film usekl a měl by pro mě gloriolu bezmála dokonalého díla. I přes to hodnotím thajskou filmovou adaptaci mangy hodně vysoko a dávám mu zaslouženou nálepku jednoho z nejlepších asijských filmů tohoto roku. Jestli máte chuť na něco neotřelého, určitě dejte tomuto kousku šanci. (9/10)

5 komentářů:

jakudo řekl(a)...

Tak tohle si musím stáhnout!!!

Kolosální žrout řekl(a)...

Určitě tě to nezklame. :)

Anonymní řekl(a)...

Vycerpavajici prehled, diky za nej.

Kolosální žrout řekl(a)...

imf: Neni zac. :) I kdyz ty me spise povrchni texty zase tak vycerpavajici nejsou...

Anonymní řekl(a)...

Kdybys mohl nakouknout na Studnu do diskusi a v "Co jste prave videli" mi trochu vysvetlil, co jsem to sakra prave videl, tak bych se vubec nezlobil. Takhle mi 13 Beloved pripada proste jako dalsi z mnoha asijskych divnosti, ani lepsi ani horsi nez vetsina ostatnich.

Pepak